pátek 24. února 2012

Hořkost mediální budoucnosti

Nedávno jsem na svym fcb publikoval (díky Evě Š.) tento článek Vítejte ve světě vymyšlených zpráv: jak to skutečně bylo s romskou stranou a uprchlým pokladníkem a doprovodil ho komentářem "Jak nezískat Pulitzera (Shattered Glass)", tj. názvem filmu týkající se vycházející novinářské hvězdy Stephena Glasse, který pravidelně publikoval smyšlené příběhy v magazínu The New Republic (film mj. dávali nedávno na ČT). Analogie mezi Václavem Prokůpkem a Stephenem Glassem se přímo nabízí - oba jsou podvodníci, oba falšovali zdroje a oba zapírali až do poslední chvíle, že se jedná o podvrh.

Jasně. Hlavní rozdíl je v tom, že Glass tak činil především kvůli vlastní prestiži, chtěl nahoru, chtěl být známý a získat si respekt. Proto také psal především o "lehkých tématech" jako např. příběh desetiletého hackera, kterého zaměstná firma, kterou hacknul. Naproti tomu Prokůpek je s největší pravděpodobností (viz. důkazy v článku) xenofobní prase, které celý život prorůstá nenávist k Romům. Ale o tento rozdíl ani tak nejde. S mediální nenávistí a především dvojím metrem vůči Romům se setkáme i na "serioznějších" serverech, než jsou bulvární parlamentní listy: http://www.novinky.cz/krimi/241592-policie-jiz-identifikovala-podezrele-z-macetoveho-utoku-jeden-se-prihlasil-sam.html a kauza "pokladník" právě otázku serióznosti, či chceme zaujatosti médií otevírá.

Podle mne prostě nestačí říct: OK, Parlamentní listy jsou škvár, iDnes, Týden, Deník.cz a Nova diletanti, vyhodit autora článku a vesele pokračovat v soukolí mediálně-reklamního businessu. Pokud ostatní média radikálně volají po lynčování PL, pak se jedná o příznak schizofrenie, jelikož kus PL je v každém z nich. Prokůpek svým článkem šokoval, zaujal, vyvolal emoce a odměnou mu bylo 20 tisíc likeů na facebook a pravděpodobně nejčtenější článek v historii PL. Touhu po kliknutí vyhnal do absurdity, protože článek zfalšoval (většinou stačí dezinterpretace, či "funky headline"). Nechtěně nám však otevřel okno do budoucnosti, jež se bude odehrávat ve znamení války o klik. Papírové noviny postupně úplně vymizí (či se stanou nostalgickou výsadou kavárenských povalečů), dříve (do roka) nebo později (do dvou let) se dočkáme kompletního zpoplatnění seriózního zpravodajství na internetu a záplava přibývajících zpravodajských serverů nebude mít za následek nic jiného, než touhy které dnes Prokůpek symbolizuje.

Trh tlačí média k neseriózním headlineům (např. http://blisty.cz/art/62221.html) a s obsahem si již často nelámou hlavu. Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že většina zpravodajských serverů je jasně identifikovatelná na ose Havel-Klaus a svému postavení bezvýhradně uzpůsobuje obsah. A je vlastně obsah důležitý? "Ve světě kdy vám na každou otázku Google vyhodí dvě odlišné ("pravdivé") odpovědi"*?

Šokovat, zaujmout, kliknout...to je oč tu běží...

*Kmeny str. 502

Žádné komentáře:

Okomentovat