středa 1. února 2012

VŠE Industry

Před pár dny (už tomu bude víc jak měsíc) jsem se účastnil schůze s naší Děkankou fakulty mezinárodních vztahů (FMV). Jednalo se o brainstorming na téma silné a slabé stránky FMV, který byl organizován za účelem přípravy na získání jistého certifikátu kvality, o jehož relevanci nemám ponětí.

Začalo se pozitivními věcmi. Kolegové (bylo nás tam asi tucet) otevřeně vyjadřovali svou spokojenost nad volbou FMV, padala slova jako kvalita, úspěch, praxe, Erasmus, odborníci, atd... Poprvé za 5 let mne u srdce hřál pocit, že jsem součástí onoho bezva namazaného soukolí úspěchu a že všechno běží tak jak má. Z opilosti budoucím úspěchem jsem však vystřízlivěl právě díky rychlému připomenutí oněch pěti výše zmíněných let. Ano, VŠE umožňuje studentům ve velké míře vycestovat na výměnné pobyty. Ano, VŠE v omezené verzi umožňuje absolvování odborných praxí v rámci studia. Ano, i na VŠE lze nalézt odborníky a Ano, někteří absolventi VŠE snesou ohodnocení "úspěšní". Tak v čem je problém? 

Problémů je samozřejmě dost a dost a ke cti naší děkanky slouží fakt, že většinu z nich uznává a v určitých oblastech i řeší (masovost, nedostatek kvantitativních metod, atd.), ale má výtka ji (bohužel) překvapila. Podle mého názoru je hlavním problémem FMV (a vlastně i celé VŠE) její neuchopitelnost. Není žádným tajemstvím, že se VŠE pohybuje ve vakuu mezi vysokými školami podnikového typu (např. mladoboleslavská VŠ) a vysokými školami univerzitního typu (např. UK - IES). Toto vakuum mezi vědou a praxí se neprojevuje pouze vágními studijními plány, jež většina studentů bez problémů stíhá i s plným pracovním úvazkem, ale především strachem. Drtivá většina studentů a mých kamarádů na FMV jednoduše neví co bude po škole dělat, ba co hůř - co by CHTĚLI po škole dělat, a tak se logicky bojí. A tento strach je opodstatněný. (na téma strachu doporučuju tuto knihu)

Dle představ vedení fakulty jsme vychováváni k vysokým pozicím v nadnárodních společnostech. Je tomu opravdu tak?

A jestli ano, tak jakým pozicím? V jakém sektoru? K jaké práci? Všechny předměty naší hlavní specializace jsou koncipovány, tak abychom "měli ponětí". Měli ponětí o mezinárodních vztazích, měli ponětí o mezinárodním právu, o vedení mezinárodních týmů, měli ponětí o ekonomii atd. atd.. V postakademickém světě (ten za okny VŠE) však nerozhoduje "ponětí", ale "znalost". Znalost věci řešit, znalost věci tvořit a nést za svou práci odpovědnost. I tak však zní odpověď na výše položenou otázku: ANO. Ano, jsme vychováváni pro pozice (rozhodně ne vysoké) v nadnárodních firmách, a to paradoxně kvůli svým neznalostem.

Studenti FMV nejsou po dokončení inženýrského studia ničím jiným než komoditou - jazykově vybavenou, základy matematiky a ekonomie vybavenou komoditou. Ať si to chceme přiznat nebo ne. Velké společnosti potřebují levné (neznalé) komodity, jež si vycvičí a zavážou do budoucna a zároveň jsou lehce nahraditelné, jako moderátoři televizních novin. Studenti pak bohužel lačně po těchto pozicích skočí a to už většinou v průběhu studia (ostatně ani já jsem nebyl částečně výjimkou). Jistota je jistota - jisté místo, téměř nulová zodpovědnost, dobrý peníze, na to jak málo toho umim - SUPER.

Proč rozjíždět vlastní projekty? Vždyť všechno už bylo vymyšleno. Proč zpochybňovat status quo? Proč nepočkat, až se přežene krize? Proč? Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše. Nebo ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat